W przerwie pomiędzy filozoficzno-życiowymi rozmyślaniami
dobrze jest posilić się czymś smacznym i energetycznym. Sałatkę przygotować
może każdy. Dobór składników zależy od indywidualnych upodobań oraz tego, co
aktualnie mam w kuchni, w ogrodzie, pod ręką…
Oto wersja letniej sałaty z owocami i orzechami.
Na lodowej, chrupiącej sałacie rozłożyłam kostki świeżego
ananasa, cienkie paseczki zielonej słodkiej papryki, ćwiarteczki moreli,
dojrzałe borówki amerykańskie (choć tak naprawdę to polskie) oraz namoczone
wcześniej włoskie orzechy (…też polskie…). Kompozycję dopełniły kiełki lucerny
oraz listki świeżej mięty ogrodowej. Lubię węglowodany, więc dla zwiększenia
sytości oraz dla smaku uzupełniłam danie słodkim ryżem, który miałam już
wcześniej ugotowany. Tym sposobem w krótkim czasie przygotowałam kolorowe,
lekkie, smakowite i pożywne danie pełne obfitości. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz