SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI
Na drugie śniadanie przygotowałam dziś smakowitą i prostą
surówkę.
3 liście kapusty pekińskiej dokładnie opłukałam, odsączyłam
i drobno posiekałam w cienkie paseczki;
2 marchewki umyte, obrane starłam na tarce, na drobnych i
nieco większych oczkach;
Warzywa dobrze wymieszałam w salaterce, dodając sok z cytryny, olej zimnotłoczony z lnianki,
trochę soli ziołowej, posiekaną natkę pietruszki oraz prażone nasiona sezamu
(niełuszczonego). Sezam nadaje wspaniały smak, aromat i jest doskonałym źródłem
łatwo przyswajalnego wapnia.
Dwie uwagi:
- surówkę dobrze jest przygotować ok. 30 minut przed
spożyciem, aby warzywa puściły sok i się „przegryzły”;
- wszystkie składniki najlepiej stosować z upraw
ekologicznych, a już zwłaszcza warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, które
mocno ciągną z ziemi zanieczyszczenia i chemiczne nawozy.
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI, Z MARYNOWANYM TOFU
Również prosta i szybka w przygotowaniu. Oczywiście można
zrobić bez tofu, a dodać na przykład prażone nasiona słonecznika.
Korzeń białej rzodkwi po obraniu starłam na tarce.
Wymieszałam z sokiem z cytryny i oliwą extra virgin.
Czerwoną słodką paprykę pokroiłam w cienkie paseczki,
zieloną pietruszkę posiekałam i dodałam do surówki.
Na wierzch wyłożyłam kawałki marynowanego tofu.
Doskonała sama w sobie, można ją również smakować z kaszą lub ryżem.
SAŁATA Z ORZECHAMI I CZARNUSZKĄ
Uwielbiam rukolę i włoskie orzechy, więc dość często goszczą
na moim stole.
Rukola świetnie komponuje się z pomidorami, makaronem i
sałatami.
Oto propozycja jednej z kombinacji składników na smakowitą
sałatkę:
- świeża, opłukana i osuszona rukola
- sałata masłowa lub lodowa, umyta i porwana
- pomidory dowolnie pokrojone
- biała papryka pokrojona w paski
- zielone oliwki, pokrojone lub w całości
- orzechy włoskie, sparzone i namoczone wcześniej
- trochę makaronu kukurydzianego świderki, który być może
został z poprzedniego dnia.
Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, dodając sok świeżo
wyciśnięty z cytryny, oliwę extra virgin oraz nasiona czarnuszki. Można dodać odrobinę soli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz