Spirulina sama w sobie nie zachwyca mnie ani aromatem, ani
smakiem. Cenię ją za jej walory odżywcze, wysoką zawartość łatwo przyswajalnego
żelaza i budującego krew chlorofilu,
białka i witamin (w tym Wit. B12). Można ją nabyć w formie tabletek lub
proszku. Jako że aktualnie mam jeszcze trochę proszku, dodaję go do niektórych
szejków – w tej postaci smakuje mi najlepiej. I nadaje wspaniały zielony kolor!
Do blendera wkładam:
- 2 dojrzałe banany
- 2 małe soczyste
pomarańcze
- 1 dojrzałe kiwi
- kawałek świeżego
imbiru
- 2 łyżki mielonego
siemienia lnu
- 1 łyżeczkę
spiruliny
Wszystkie owoce wcześniej umyłam, obrałam i pokroiłam.
Dokładnie zmiksowane przełożyłam do wysokiej szklanki i
raczyłam się na pierwsze śniadanie.
Proste, smaczne i zdrowe.
Następnego dnia wykonałam inną wersję, dodając zamiast siemienia garść namoczonych i
obranych migdałów oraz trochę mleka sojowego.
Spirulina to
niebiesko-zielona mikroalga, która od wieków była stałym elementem jadłospisu
wielu kultur na świecie. Obecnie uprawia się ją na farmach ekologicznych w
ciepłym i łagodnym klimacie Hawajów. Jeśli stosowana jest metoda ostrożnego
suszenia rozpyłowego, w niskiej temperaturze, do postaci proszku, wówczas
zachowane zostają wszystkie składniki odżywcze.
Hawajska spirulina
jest jednym z najbardziej wartościowych, wysokiej jakości pokarmów roślinnych
świata. Można nazwać ją kompleksowym środkiem spożywczym, gdyż jest
multiwitaminowym naturalnym produktem, udostępniającym duże ilości organicznych
minerałów, pierwiastków śladowych, enzymów i pigmentów, a także doskonale
przyswajalne białko, którego zawartość w spirulinie jest trzy razy większa
aniżeli w porównywalnej ilości mięsa. Fascynująca jest doskonała biodostępność odżywczych
składników w spirulinie, zapewniająca właściwe wchłanianie i włączenie ich w
proces przemiany materii. Już 6 tabletek hawajskiej spiruliny dziennie jest
optymalną podstawą zdrowego odżywiania komórek naszego ciała.
Spirulina NIE zawiera b12 a jedynie jej nieaktywny analog.
OdpowiedzUsuńWitaj! Dziekuje za odwiedzenie bloga oraz za Twoj komentarz.
UsuńPrzyznam, nie jestem ekspertem. Opieram sie na podanym zrodle. Rowniez inne strony podaja taka informacje, np. http://sklep.spirulina.pl/produkty/spirulina-bogactwo-naturalnych-witamin-i-mineralow?ref=262&gclid=CIbkr9muh7sCFQld3godmhsAPw
http://www.azmedica.pl/index.php?mainpage=produkt.php&idp=98&gclid=CJnW5dyuh7sCFcNF3god5h4Agg
oraz strona specjalizujaca sie w spirulinie wlasnie http://www.spirulina.pl/algi/spirulina-bogactwo-witamin-i-mineralow-w-naturalnej-postaci.html
Prosze podziel sie zrodlem swojej wiedzy.
Pozdrawiam serdecznie,
Kattia
Na opakowaniu spiruliny, którą zamawiałam z Naturya nie podano, że zawiera B12. Też się zetknełam z tą informacją iż ma nieaktywny analog. Wszyscy to powtarzają, nawet a'propo chlorelli - chociaż producent podkreśla iż chlorella ma.(http://www.allraw.eu/pl/naturya-sproszkowana-chlorella-raw-bio.html )
UsuńNie suplementuję B12, a więc się tym za bardzo nie przejmuję, ale też chciałabym poznać źródła tej wiedzy.