KOLOROWE ŚNIADANIE Z AWOKADO - czyli SAŁATKA na każdą okazję




Moje dzisiejsze śniadanie zmieniło formę, w porównaniu z  praktykowanymi od dłuższego czasu koktajlami, szejkami czy musami – nazywajcie jak wolicie.
Gorący poranek po upalnym dniu zachęcił mnie do przygotowania zielono-czerwonej kompozycji ze świeżą sałatą i awokado w roli głównej.

Jak zwykle całkiem spontanicznie wyjęłam z lodówki to, co w niej znalazłam i na co akurat przyszedł mi apetyt.




Na dno salatery wyłożyłam pokrojoną sałatę lodową – wspaniała na upały, gdyż zasobna w wodę i fajnie chrupiąca.
Ponieważ w słoiku mam jeszcze przygotowaną chyba ze dwa tygodnie wstecz, ukiszoną w occie jabłkowym z dodatkiem oliwy i ziół, kapustę pekińską, dodałam ją do sałaty – zaostrzy smak i wzbogaci w korzystne bakterie.
Następnie pokroiłam w cienkie plasterki kawałek czerwonej (już polskiej) papryki, dorzuciłam połówkę pokrojonego pomidora, plasterki awokado, kilka czarnych oliwek i namoczonych w międzyczasie włoskich orzechów.
Po wierzchu pokropiłam całość odrobiną oliwy z oliwek extra virgin.

Oliwki, jakich użyłam, były zasolone w oliwie, całe z pestkami. Wypestkowałam je i pokroiłam.
Jedno, o czym zapomniałam, to urwać kilka świeżych listków bazylii, która tutaj pasuje doskonale.


Z michą sałatki usiadłam na parapecie w otwartym oknie, ciesząc oczy zielenią, a buzię wystawiając do słońca. Jadłam z wielką przyjemnością i w poczuciu wolności, kiedy wiejący dziś wiatr rozwiewał mi włosy. Sąsiad w ogródku kosił właśnie trawę. Szpaki radośnie gadały między sobą, przelatując z dachu na drzewa i z drzew na dach. Czy macie pojęcie, jak wiele dźwięków wydają z siebie te piękne ptaki, o kolorowo w słońcu błyszczących piórkach? Mają sobie TYYYLE do powiedzenia!




Życzę Wam pięknych, radosnych,kolorowych dni i lecę po truskawki!


SKŁADNIKI
- Sałata lodowa
- Ukiszona w organicznym occie jabłkowym kapusta pekińska
- Czerwona papryka
- Pomidor
- Awokado - spore, dojrzałe awokado Hass w ilości 1/4 sztuki
- Polskie/włoskie orzechy namoczone
- Czarne oliwki
- Oliwa z oliwek extra virgin

Poza awokado, oliwkami i oliwą, pozostałe składniki pochodzą z Polski.
Mamy sezon na polskie, świeże owoce i warzywa! Hurra!




Komentarze

  1. czy zawsze będzemy człowiekiem,jeśli już raz nim byliśmy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy cokolwiek dane nam jest raz na zawsze?

      Usuń

  2. Pozostawai wzgodzie ze swym otoczeniem,ale nie naśladui ślepo innych

    OdpowiedzUsuń
  3. Jreneusz, dziękuję za twoje komentarze. Proszę jednak, abyś komentował bardziej tematycznie, co przynieść może korzyść także dla innych czytelników. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz