Bez żadnych przygotowań i całkiem spontanicznie ukręciłam
dziś w mgnieniu oka pyszny dip z awokado! Dip – sos – a może nawet coś na kształt majonezu!
Wróciłam do domu z pięknego spaceru z zaostrzonym apetytem.
Od rana tylko surowa, lekka dieta. Zachciało mi się gotowanego ziemniaka. Ale
co do niego?
Rozejrzałam się po stanie posiadania i okazało się, że
dojrzewające od kilku dni awokado Hass jest dokładnie takie, jakie trzeba by je
ze smakiem zjeść. Nie było więc na co czekać, tylko się za nie zabierać. Ale
jak je przyrządzić? Chwilę się zastanowiłam i zdecydowałam zrobić to szybko i
smakowicie. Do tej pory albo kroiłam awokado w kawałki (plasterki), albo
ugniatałam widelcem z ziołami i sezamem. Dziś zachciałam odmiany i użyłam
blendera.
Pozornie więcej zachodu, ale tylko pozornie… a jaki efekt!
Nie czekając dalej wyjęłam:
- cytrynę
- czosnek niedźwiedzi (suszony)
- imbir świeży
- nasiona czarnuszki
- sól różową himalajską
- wodę mineralną
- oliwę extra virgin
Piękne dojrzałe awokado umyłam, przekroiłam na pół i wyjęłam
ze skorupek prosto do kielicha blendera. Wcisnęłam sok z kawałka cytryny oraz
wkroiłam trochę skórki (cytryna BIO). Dodałam trochę kryształków soli, ze dwa plasterki imbiru, zielony
suszony czosnek, czarnuszkę – wszystko „na oko”.
Zmiksowałam ręcznym blenderem typu „żyrafka” . Następnie
stopniowo dodawałam po trochu wodę, z wyczuciem i dalej miksowałam.
Na koniec zastanawiałam się czy aby na pewno użyć oliwy,
jaki będzie efekt?
Przypomniałam sobie, że niedawno widziałam u Vimari przepis
na majonez z awokado. Nie pamiętałam składników, ale mogłabym się założyć że
użyła jakiegoś oleju. W takim razie nie zaszkodzi, a doda aromatu i miałam
nadzieję, że wzbogaci konsystencję. I tak się stało! Wyszło pysznie! Spróbujcie
sami!
Taką ilość uzyskałam z jednego średniej wielkości awokado HASS |
AWOKADO – ROŚLINNE MASŁO
Dojrzałe, miękkie awokado jest aksamitne, delikatne i
pyszne.
Zawiera w sobie mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jest
bogate w tłuszcze (w większości łatwo przyswajalne tłuszcze jednonienasycone,
obniżające poziom tzw. złego cholesterolu) i można z niego wytłaczać olej.
Zawiera witaminy B6, K i C, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas oraz
antyoksydanty. Awokado dojrzewa dopiero po zerwaniu z drzewa. Jeśli kupimy
twardy owoc trzeba pozostawić go w temperaturze pokojowej na kilka dni, aby
dojrzał i zmiękł. Bardzo smaczną i cenioną odmianą jest Hass o grubszej skórce,
pomarszczonej i ciemniejącej w miarę dojrzewania.
Dojrzałe awokado HASS |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz