czwartek, 28 listopada 2013

OWOCOWY SZEJK ZE SPIRULINĄ i o spirulinie słów kilka


Spirulina sama w sobie nie zachwyca mnie ani aromatem, ani smakiem. Cenię ją za jej walory odżywcze, wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza i  budującego krew chlorofilu, białka i witamin (w tym Wit. B12). Można ją nabyć w formie tabletek lub proszku. Jako że aktualnie mam jeszcze trochę proszku, dodaję go do niektórych szejków – w tej postaci smakuje mi najlepiej. I nadaje wspaniały zielony kolor!

Do blendera wkładam:
- 2 dojrzałe banany
- 2 małe soczyste pomarańcze
- 1 dojrzałe kiwi
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki mielonego siemienia lnu
- 1 łyżeczkę spiruliny
                         
Wszystkie owoce wcześniej umyłam, obrałam i pokroiłam.
Dokładnie zmiksowane przełożyłam do wysokiej szklanki i raczyłam się na pierwsze śniadanie.
Proste, smaczne i zdrowe.




Następnego dnia wykonałam inną wersję, dodając zamiast siemienia garść namoczonych i obranych migdałów oraz trochę mleka sojowego.




KILKA SŁÓW O SPIRULINIE


Spirulina to niebiesko-zielona mikroalga, która od wieków była stałym elementem jadłospisu wielu kultur na świecie. Obecnie uprawia się ją na farmach ekologicznych w ciepłym i łagodnym klimacie Hawajów. Jeśli stosowana jest metoda ostrożnego suszenia rozpyłowego, w niskiej temperaturze, do postaci proszku, wówczas zachowane zostają wszystkie składniki odżywcze.

Hawajska spirulina jest jednym z najbardziej wartościowych, wysokiej jakości pokarmów roślinnych świata. Można nazwać ją kompleksowym środkiem spożywczym, gdyż jest multiwitaminowym naturalnym produktem, udostępniającym duże ilości organicznych minerałów, pierwiastków śladowych, enzymów i pigmentów, a także doskonale przyswajalne białko, którego zawartość w spirulinie jest trzy razy większa aniżeli w porównywalnej ilości mięsa. Fascynująca jest doskonała biodostępność odżywczych składników w spirulinie, zapewniająca właściwe wchłanianie i włączenie ich w proces przemiany materii. Już 6 tabletek hawajskiej spiruliny dziennie jest optymalną podstawą zdrowego odżywiania komórek naszego ciała.

3 komentarze:

  1. Spirulina NIE zawiera b12 a jedynie jej nieaktywny analog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Dziekuje za odwiedzenie bloga oraz za Twoj komentarz.
      Przyznam, nie jestem ekspertem. Opieram sie na podanym zrodle. Rowniez inne strony podaja taka informacje, np. http://sklep.spirulina.pl/produkty/spirulina-bogactwo-naturalnych-witamin-i-mineralow?ref=262&gclid=CIbkr9muh7sCFQld3godmhsAPw
      http://www.azmedica.pl/index.php?mainpage=produkt.php&idp=98&gclid=CJnW5dyuh7sCFcNF3god5h4Agg

      oraz strona specjalizujaca sie w spirulinie wlasnie http://www.spirulina.pl/algi/spirulina-bogactwo-witamin-i-mineralow-w-naturalnej-postaci.html

      Prosze podziel sie zrodlem swojej wiedzy.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Kattia

      Usuń
    2. Na opakowaniu spiruliny, którą zamawiałam z Naturya nie podano, że zawiera B12. Też się zetknełam z tą informacją iż ma nieaktywny analog. Wszyscy to powtarzają, nawet a'propo chlorelli - chociaż producent podkreśla iż chlorella ma.(http://www.allraw.eu/pl/naturya-sproszkowana-chlorella-raw-bio.html )

      Nie suplementuję B12, a więc się tym za bardzo nie przejmuję, ale też chciałabym poznać źródła tej wiedzy.

      Usuń