TRUSKAWKOWY WYPAS TWAROŻKOWY RAW&VEGAN
Co użyłam:
- 2 garście truskawek
- 1 dojrzały banan
- 1 kopiastą garść nerkowców – należy namoczyć przez kilka
godzin (najlepiej na noc, wstawiając do lodówki w zamkniętym słoiku), następnie
odlać wodę
- Łyżka oleju kokosowego
- Wiórki kokosowe (ok.2 łyżek)
- Szczypta kryształków różowej soli himalajskiej
- Cynamon – wedle uznania
- Cukier brzozowy (ksylitol) lub trzcinowy - wedle uznania i w zależności od poziomu słodkości, na jaki akurat jest apetyt
Zmiksować, przełożyć do słoika, słoiczków, miseczek,
kubeczków i mocno schłodzić.
To zdecydowanie lepsze, smaczniejsze i zdrowsze niż lody.
KREMOWY KOKTAJL TRUSKAWKOWO-EGZOTYCZNY
Co użyłam:
- Dwie garście truskawek
- Pół dojrzałego mango
- 1 dojrzały banan
- Łyżkę kokosowego kremu
- Plasterek świeżego bio imbiru
- Brzozowy cukier - ksylitol
- Szczyptę kryształków soli himalajskiej różowej
- 1 łyżkę żelatyny agarowej – ugotowanej zgodnie z przepisem
na opakowaniu, wystudzonej i schłodzonej (używam mniej wody, aby uzyskać
mocniejsze stężenie i przechowuję w słoiku w lodówce przez klika dni, dodając
do koktajli)
MIKSUJEMY, chłodzimy, pałaszujemy! A raczej – celebrujemy
smakowanie!
TRUSKAWKOWY GĘSTY KOKTAJL Z NASIONAMI
Co użyłam:
- Dwie pełne garście truskawek
- 2 łyżki eko nasion lnu, namoczone na noc (zamknięte w słoiczku, w lodówce)
- 2 łyżki eko nasion słonecznika, namoczone na noc (opłukane i zamknięte w słoiczku, w lodówce)
- Plasterek świeżego bio-imbiru
- 1 łyżeczkę oleju kokosowego
- 1 łyżkę stężonej żelatyny agarowej
- Troszeczkę brązowego cukru trzcinowego
- Szczyptę kryształków soli różowej himalajskiej
- Wodę mineralną
Zmiksowałam.
Garść truskawek umyłam i pokroiłam w plasterki. Dodałam do koktajlu.
Wyszły dwie porcje.
SMACZNEGO I NA ZDROWIE!
Krem kokosowy i kokosowy olej tłoczony na zimno |
Ekologiczny olej kokosowy tłoczony na zimno |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz