niedziela, 18 maja 2014

KREM JAGLANY WIOSENNY




Był owocowy krem na słodko, pora na zielony krem warzywny.
Przyznam, pierwszy raz wykonałam jaglany krem-pudding w wersji słonej. Awokado i świeże ogórki nadają się do tego doskonale! A pachnące bazyliowe listki, pełne olejków eterycznych, uzupełniają idealnie tę zieloną kompozycję.




SKŁADNIKI:
  • kasza jaglana - ugotowana (kaszę należy najpierw dokładnie opłukać, następnie zagotować z odrobiną soli w dwukrotnie większej ilości wody i pozostawić na minimalnym ogniu około 15 minut )
  • dojrzałe awokado, wydrążone ze skórki
  • świeży ogórek 
  • sok z cytryny plus starta skórka, jeśli mamy cytrynę bio
  • czosnek niedźwiedzi suszony (super będzie mieć świeży)
  • kryształki soli różowej himalajskiej

Na mniej więcej szklankę ugotowanej kaszy użyłam jedno całe, nieduże awokado oraz pół ogórka średniej długości. Cytryna, czosnek i sól do smaku. Wszystko na wyczucie.
Składniki zmiksowałam ręcznym blenderem.

Łodygi selera naciowego, bogatego w wodę i składniki mineralne, doskonale posłużą za łyżeczkę. W dodatku będzie to łyżka, którą można schrupać ze smakiem!
Na zdrowie!





2 komentarze: